TEST

Opel Astra 1.6 CDTI Cosmo - novi dizelaš za novu mladost

21.11.2014 u 14:44

  • +4

Opel Astra 1.6 CDTI Cosmo

Izvor: Promo fotografije / Autor: tportal

Bionic
Reading

Svaki novi dizelski motor iznova pokazuje kako je još daleko dan kada će motori s unutarnjim izgaranjem reći konačno zbogom i odvesti se u ropotarnicu povijesti. Opelov novi 1.6 CDTI jedan je od ovih motora

Opelov novi, u cijelosti aluminijski dizelaš jedan je od onih motora koji vas na prvu navede da pomislite kako je veći. Barem 2.0. Zasluga je to turbine varijabilne geometrije koja osigurava prilično linearnu isporuku okretnog momenta kroz čitavo radno područje pa maleni dizelaš djeluje moćnijim nego što brojevi to sugeriraju.

Također je i mirniji i tiši. Puno mirniji i tiši od motora kojeg zamjenjuje - 1.7-litrenog Isuzuovog common-raila. A bome je i štedljiviji s prosječnom potrošnjom od šest litara na stotinu kilometara.

Astra je ovim motorom napokon postala automobil po mjeri europskih ljubitelja dizelaša. Automobil se podjednako dobro snalazi na autocesti, otvorenoj cesti, kao i u gradu, a od niske potrošnje i uglađenog rada možda jedino više impresionira elastičnost.

I ovdje dolazimo do možda najslabije karike testnog automobila - ručnog šesterostupanjskog mjenjača koji ima vrlo dobro podešene prijenosne omjere no predugačke hodove i sklonost zapinjanju.

Testirani model nije imao adaptivnu šasiju, no McPherson sprijeda i Wattov spoj straga odlično su izlazili na kraj s oštećenim cestama te Astri nudili predvidljivo ponašanje i udobnost u svim uvjetima. Astra s ovim motorom i arhitekturom nije sportski automobil, no nudi i više nego dinamična vozna svojstva.

Astrina dominacija u klasi dolazi u obliku prostornosti. Impresivno je koliko visoki ljudi mogu stati na njenu stražnju klupu a da im pritom koljena nisu kod ušiju. Čovjek bi pomislio da u prtljažnik zato neće stati ništa, no tu je 370 litara obujma, ili čak 1.230 s oborenom klupom koji govore suprotno.

Valja priznati i da, unatoč prilično dugom vremenu provedenom na tržištu i s nasljednikom koji joj puše za vratom, Astra još uvijek izgleda svježe pa je teško ne preporučiti je.

Svakako isprobati.

Proizvođač: Opel
Model: Astra 1.6 CDTI Cosmo
Vrsta motora: 1.6, četiri cilindra, dizel
Obujam: 1.598 cm3
Snaga (kW/KS): 100/136 @ 3.500 o/min
Okretni moment (Nm): 320 @ 2.000 - 2.700 o/min
Potrošnja (l/100 km): 5,2/7,4/6,1
Ubrzanje (0-100 km/h): 10,1 s
Maksimalna brzina: 205 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.420/1.815/1.485
Cijena do registracije: 151.417 kuna