TEST

Nissan Qashqai 1.6 dCi Tekna - odličan u svakom pogledu

18.11.2014 u 15:24

  • +6

Nissan Qashqai 1.6 dCi Tekna - odličan u svakom pogledu

Izvor: Promo fotografije / Autor: tportal

Bionic
Reading

Smeđa boja neopravdano je zapostavljena na automobilima. Prva je to pomisao koja čovjeku prođe glavom prilikom susreta s novim Qashqaijem. Druga je da je ovo jedan od onih automobila koji su veći iznutra nego izvana

Otkad je Nissan lansirao prvu generaciju Qashqaija, segment kompaktnih crossovera praktički je eksplodirao. Nema danas proizvođača koji nema konkurenta u klasi pa samim time valja odati priznanje Nissanu jer prilikom izrade nasljednika nije kiksao.

Japanci se nisu preplašili, a nisu igrali ni na sigurno. Qashqai ne nalikuje prethodniku, sofisticiraniji je, opremljeniji i kategorički bolji. Možda impresivnije, Qashqai je ponovno lider u segmentu i nije potrebno mnogo vremena za njegovim upravljačem da to shvatite.

Iako djeluje kao SUV s visokim težištem, Qashqai se vozi dinamično poput normalnog automobila. Ovjes je dovoljno krut, no ne i neudoban, upravljač zadovoljavajuće težine i precizan, kao i mjenjač s fino podešenim prijenosnim omjerima. Kočnice svoj posao obavljaju odlično, a ako planirate silaziti s uređene prometnice, odaberite pogon na sva četiri kotača. Testni model s prednjim pogonom je ipak preferirao asfalt.

Preglednost je vrlo dobra, posebice prilikom parkiranja kad se naviknete na sustav koji prikazuje automobil iz ptičje perspektive, a mjesta za putnike i prtljagu ima napretek.

Materijali su kvalitetni. Završna obrada odlična. Jednostavno, unutrašnjost Qashqaija ugodno je mjesto za provoditi vrijeme. Sjedala su udobna, tehnologije zaokružene pod takozvanim sigurnosnim štitom - nenametljive pa se doista treba potruditi da Qashqaiju nađete manu.

Je, skuplji je, ali dobije se više opreme te je još uvijek pristupačniji od konkurencije.

Testni model bio je opremljen dizelašem koji se u svakom pogledu pokazivao na visini zadatka. Okretan pri niskim okretajima, potegnut će i teži teret, a također mu ne manjka snage te nije previše rastrošan ni s teškom nogom na gasu.

Teško je ne zavoljeti Qashqai čak i ako niste ljubitelji SUV-olikih automobila.

Ovaj automobil ima najtopliju preporuku.

Proizvođač: Nissan
Model: Qashqai 1.6 dCi Tekna
Vrsta motora: 1.6, četiri cilindra, dizel
Obujam: 1.598 cm3
Snaga (kW/KS): 96/130 @ 4.000 o/min
Okretni moment (Nm): 320 @ 1.750 o/min
Potrošnja (l/100 km): 5,3/7,7/6,2
Emisija CO2 (g/km): 119
Ubrzanje (0-100 km/h): 9,9 s
Maksimalna brzina: 190 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.380/1.805/1.590
Cijena do registracije: 232.750 kuna (149.900 kn osnovni model)