Autor: Nenad Jarić Dauenhauer

Znanost
KORAK DO VJEČNOSTI

Mozak prvi put smrznut i odmrznut bez oštećenja!

Znanstvenici s uglednog američkog sveučilišta MIT-ja javljaju da su ostvarili nedosanjani san Walta Disneya – uspješno su zamrznuli i odmrznuli mozak na takav način da su sve stanice u njemu, uključujući i membrane i međustanične strukture, čak i veze živčanih stanica, ostale praktički savršeno očuvane.

Znanost
PRATITE NA TPORTALU

U četvrtak stiže potvrda najvećeg otkrića 21. stoljeća?!

Kako vrijeme prolazi sve je više indicija da su gravitacijski valovi konačno otkriveni. Američki fizičari ovih su dana najavili da će rezultate svoga rada u kojima će znanstvenu zajednicu i javnost izvijestiti o najnovijim rezultatima istraživanja tog fenomena službeno objaviti u uglednom časopisu Nature, a očekuje se da će objava biti popraćena konferencijom za medije.

Znanost
BLIŽE OD SATELITA?

Veliki asteroid u ožujku će za dlaku promašiti Zemlju

Za manje od mjesec dana, 5. ožujka, asteroid dvostruko veći od onoga koji je 2013. eksplodirao nad Sibirom proletjet će kraj Zemlje, a nepreciznost predviđanja mogućih udaljenosti unutar kojih će se to dogoditi, kao i najbliža moguća putanja po kojoj bi mogao proletjeti, kod mnogih bi mogli izazvati ozbiljnu nervozu

Znanost
SLIČNI KAO NA ZEMLJI

Jesu li ovo tragovi života na Marsu?

Znanstvenici već desetljećima pokušavaju naći život na Marsu ili barem neke jasne tragove koji bi potvrdili da je on ondje postojao u nekom trenutku u njegovoj prošlosti. Nažalost, do sada su uvijek nailazili samo na jalovo tlo ili eventualno na elemente kakvi na Zemlji znaju biti dijelom bioloških procesa. No početkom veljače na stranicama Smithsoniana objavljeno je izviješće dvojice astronoma koji smatraju da bi formacije nalik na cvjetaču, koje je u krateru Gusev na Marsu 2008. snimio rover Spirit, mogle biti prvi ozbiljniji trag vanzemaljskog života.

Čitajte još
Autor Na Vrh