NAKON ODLUKE ŽIDOVA

Antifašisti neće bojkotirati Jasenovac, ali u tome nisu složni

06.04.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, po svemu sudeći, neće se pridružiti bojkotu komemoracije u Jasenovcu, potvrdio je za tportal predsjednik SABH-a Franjo Habulin. Odluku da ne dođu na državnu komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu prvotno je donijela Koordinacija židovskih općina, a hoće li se pridružiti tom bojkotu, formalno trebaju odlučiti i u Srpskom narodnom vijeću te u romskim udrugama

Šef Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin u razgovoru za tportal kaže da će savez sutra ići na razgovor s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom te da će se razgovarati o programu i o samom datumu obilježavanja komemoracije.

'Imamo neke naše prijedloge. No u medijima se kao datum obilježavanja pojavljuje 22. travnja, taj datum nama ne odgovara i jedan dio našeg članstva u tom slučaju ne bi mogao doći. 22. travnja radni je dan, nama bi više odgovaralo da komemoracija bude u subotu ili nedjelju. Bojim se da ako ostane taj datum, neki će naši članovi biti prikraćeni da budu tamo. Osim toga, nas interesira kako bi program trebao izgledati. Nakon sastanka s predsjednikom Sabora Reinerom imat ćemo sjednicu Izvršnog odbora na kojoj ćemo donijeti odluku vezano uz komemoraciju. No mi ćemo i ove godine kao i prethodnih, a bili smo i inicijatori obilježavanja, prisustvovati komemoraciji', rekao je Habulin za tportal.

Podsjetimo, u ponedjeljak je Koordinacija Židovskih općina u Hrvatskoj donijela odluku o nesudjelovanju na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac, a kao razlog su naveli neslaganje s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postava muzeja u Jasenovcu, odgađanje imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac te dnevnopolitička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva.

'Ono što su napisali u obrazloženju, ja se zapravo slažem s razlozima. No u petak, 22. travnja njima počinje i Pesah, i tada počinje, na neki način, njihova slava', kazao nam je Habulin.

Bojkotu bi se ipak pridružio Juraj Hrženjak, počasni predsjednik Antifašističke lige RH i član Saveza antifašističkih boraca.

'Ja mislim da židovska zajednica s punim pravom to bojkotira. Čini mi se da će i Romi. To su dvije velike žrtve. Ja to odobravam i ja se kao antifašist tome pridružujem jer sam svjedok tih zločina od 1941. u Zagrebu, do prosinca 1941. sam bio u Zagrebu i to proživljavao i jako dobro znam dušu tih ljudi i njihovih potomaka, ali se ponašaju vrlo odgovorno i časno i poštujući vrijednosti stvorene stoljećima. Nije antifašizam stvorio te vrijednosti nego je postojeće ugradio u svoje temelje', poručuje Hrženjak za tportal.

Židovska zajednica s punim pravom bojkotira komemoraciju, smatra Hrženjak. 'Strpljivo su se do sada ponašali, ali što je previše, previše je. Ja sam u Savezu boraca, i kao počasni predsjednik Lige antifašista bih isto tako bojkotirao. Slažem se sa židovskom općinom da održimo zasebnu komemoraciju', kaže Hrženjak

No, podsjećamo Hrženjaka, Savez antifašističkih boraca rekao je da će sudjelovati u komemoraciji. 'Ja nisam u vodstvu Saveza boraca i nemam tamo nikakvu funkciju. Oni će odlučiti što će napraviti. Ja osobno bih bojkotirao', kaže Hrženjak za tportal.

S takvim razmišljanjem nema problema šef SABH-a. 'To je njegovo mišljenje. Ima raznoraznih mišljenja raznih ljudi. Mi ćemo donijeti stav na sjednici Izvršnog odbora', poručio je Habulin za tportal.