NEZADOVOLJSTVO SELJAKA

Veliki prosvjed mljekara u Bruxellesu

07.09.2015 u 14:55

  • +6

Prosvjed mljekara u Bruxellesu

Izvor: Reuters / Autor: Jacky Naegelen

Bionic
Reading

Pritisnuti krizom mlijekari i stočari iz svih krajeva Europe stigli su na prosvjed u Bruxelles. O njihovim problemima trebali bi tijekom dana na izvanrednom sastanku razgovarati ministri poljoprivrede zemalja članica Europske unije.

Mlijeko se proizvodi u svakoj od 28 zemalja Europske unije i Europa godišnje proizvede 160 milijuna tona mlijeka, što je 15 posto ukupne europske poljoprivrede. Trenutačno to je mnogo više od potreba na tržištu pa cijene mlijeka padaju, a slično je i u mesnoj industriji. Zbog toga su poljoprivrednici u mnogim zemljama ogorčeni, javlja HRT

Osobito je teško u baltičkim i istočnoeuropskim zemljama, uključujući i Hrvatsku, gdje je cijena mlijeka niža od troškova proizvodnje. Osim ruskog embarga, na pad cijena u Europi utjecali su i ukidanje kvota na mlijeko ovoga proljeća te smanjenje potražnje iz Kine.

Europski povjernik za poljoprivredu Phil Hogan još je prošli tjedan najavio da će Komisija na izvanrednom sastnaku iznijeti mjere pomoći. Mi smo pozorno posljednjih tjedana pratili kako se kreću cijene i koje su teškoće u vezi s izvozom, osobito u mliječnom i mesnom sektoru. Analizirali smo sve pokazatelje i radili na svobuhvatnim mjerama koje bi trebale olakšati situaciju. I to ćemo predložiti ministrima, izjavio je.

Hogan je rekao i da postoje ograničenja u tome koliko Komisija može pomoći europskim mljekarima. Mljekari bi, prema nekim informacijama, mogli dobiti privremenu pomoć do veljače 2016., iako je Rusija produljila svoje sankcije na europske proizvode do ljeta sljedeće godine. Program pomoći voćarima stajao je do sada 155 milijuna eura. Na sastanku sudjeluje hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

HPK podupire prosvjede poljoprivrednika u Bruxellesu

Prosvjed je organiziran zbog teške situacije u poljoprivrednoj proizvodnji, kazao je predsjednik HPK Matija Brlošić, napominjući kako zbog financijske situacije Komora nije mogla na prosvjed poslati poljoprivrednike iz Hrvatske.

Brlošić se nada da će se problemi riješiti, a od EK očekuje mjere kako bi se situacija poboljšala. Trenutačno je krizom najteže pogođen mljekarski sektor EU-a koji je ukidanjem kvota izgubio oko 800 milijuna eura te stoga traži da novac ostane u sektoru u proizvodnji mlijeka kao pomoć poljoprivrednicima, kaže Brlošić.

Osvrnuo se i na domaći mljekarski sektoru, navodeći kako je godišnja proizvodnja trenutačno na razini od oko 500 milijuna litara, što je polovina količina potrebnih za samodostatnost. Prema nekim strategijama, danas smo trebali proizvoditi oko 750 milijuna litara. Očito u strategiji nešto nije dobro napisano jer konstantno imamo pad proizvodnje mlijeka i broja proizvođača, kazao je.