TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Ona je jedna od najsmješnijih žena u Americi - Amy Schumer!

24.06.2015 u 09:55

Bionic
Reading

'Prekinula sam s dečkom jer smo imali različite prioritete, njemu je obitelj bila mnogo važnija nego meni. Recimo, nije htio ići sa mnom na turneje jer bi ostajao kod kuće sa ženom i djecom' - jedna je od najblažih i najpristojnijih šala američke komičarke Amy Schumer, čiji skeč serijal 'Inside Amy Schumer' na američkoj televiziji upravo ulazi u završnicu svoje treće sezone

Ako su vam pristojnost i politička korektnost imalo važni u humoru, komedija kojom se bavi Amy Schumer definitivno bi vas mogla šokirati i uvrijediti, ali čak ni tada nećete moći poreći da je riječ o iznimno duhovitoj, inteligentnoj i simpatičnoj komičarki.

Ova 34-godišnja bucmasta plavuša koja izvorno potječe iz otmjenog njujorškog Upper East Sidea nimalo ne štedi pomalo šokantan kontrast između svojih anđeoskih uvojaka i okruglih obraščića i šala u kojima uzima pilulu za dan poslije, odlazi na jogu i razmišlja: 'Ovo je super. Znaju li ovi ljudi da sam sada upravo usred abortusa?'

Amy Schumer na 'roastu' Charlieja Sheena, klasičnom Comedy Centralovom showu u kojem se komičari okupljaju da bi vrijeđali jedni druge i 'zvijezdu večeri'

Iako se glumom i komedijom bavi od rane mladosti, Amy je veću slavu u Americi dostigla 2007. godine u NBC-jevu talent showu 'Last Comic Standing' i ondje osvojila četvrto mjesto. Iako je već prije toga nastupala u poznatom njujorškom Gotham Comedy Clubu i čak snimila takozvani 'specijal' (emisiju sa samostalnim nastupom), sudjelovanje u NBC-jevu serijalu otvorilo joj je brojna vrata i angažmane diljem SAD-a. Osim pojavljivanja u superuspješnim humorističnim serijama kao što su 'Televizijska posla', 'Djevojke' i 'Bez oduševljenja, molim', u nekoliko filmova, te osim bezbrojnim nastupa u comedy clubovima po Americi (osobno sam je imala prilike vidjeti uživo u 'Rooster T. Feathersu' u Mountain Viewu i bila je SJAJNA), Amy od 2012. snima i vlastiti skeč-serijal, 'Inside Amy Schumer'.

Nakon neujednačene prve sezone, koju su kritičari dočekali s dvojbama, vjerojatno zbog toga što je Amyino shvaćanje humora ponekad malo teže probavljivo od uobičajenih mainstream gluposti iz rubrike dva-i-pol-muškarca-big-bang-theory-svijet-po-jimu - Amyinu je serijalu počela rasti popularnost i među gledateljima i među kritičarima. Strukturirana tako da prikazuje kvazidokumentarne isječke iz Amyina života u kombinaciji s intervjuima u studiju i anketama na ulici, serija pokriva neobične teme ili neobične poglede na teme kao što su kako skuhati metamfetamin i kako se nositi s lošom frizurom, situacije u kojima Amy drži opasne dijete i vrišti na kornjače, epizode u kojima naša junakinja pohađa vjenčanje, sprovod i smaknuće te razne razgovore s gostima.

Isječak iz emisije 'Inside Amy Schumer' u kojem Amy nailazi na nekoliko svojih komičarskih junakinja

Mnogi su Amy Schumer uspoređivali s starijom i jednako sjajnom kolegicom Sarom Silverman, što je očekivano jer su američkoj komediji žene još uvijek, nažalost, poprilično zapostavljene i iako Amy i Sarah imaju neke dodirne točke (kao što bi, primjerice, bila ona da su obje duhovite), stil im je poprilično različit i usporedbom se ne čini usluga ni jednoj ni drugoj. Amy Schumer (pa i Sara Silverman) doista je originalna komičarska izvođačica, na istoj razini kao i brojni drugi aktualni stand-up talenti, kao što su Louis CK, Jim Gaffigan, Bill Burr i ostali, a da njezina popularnost seže čak i izvan granica SAD svjedoči i to što na lokalnoj kabelskoj varijatni Comedy Centrala možemo vidjeti i neke od regionalnih komičarki koje bez mnogo ustručavanja kopiraju njezine fore.

U nadu da će netko od domaćih televizionara, iz nekog razloga općenito nesklonih stand-up i skeč komediji, zamijetiti ovaj doista izniman biser te otkupiti 'Inside Amy Schumer' pozivamo vas da istražite internet i pogledate Amyine snimke te dalje širite glas o ovoj nevjerojatnoj mladoj ženi.

Isječak iz stand-up nastupa Amy Schumer u showu Conana O'Briena